SEO nedir ?

SEO İngilizce olarak “Search Engine Optimization” yani “Arama Motoru Optimizasyonu” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Arama Motorlarında sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmaları kapsar.

SEO’nun temel amacı, açılımı itibariyle “Arama Motoru Optimizasyonu” yani Arama Motorlarında üst sıralarda listelenmektir. Bu amaç da, sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya satışların daha fazla ilgili kitleye ulaştırılmasını sağlamaktır.

Günümüzde en çok kullanılan arama motoru “Google” olduğu için SEO ve internet kurallarını belirleyen kuruluş da “Google” olmuştur. “Google”, aramalarda her zaman kaliteli ve popüler sitelere öncelik vermektedir. Kalite dediğimiz konu, site içi optimizasyonlar, popülerlik konusu da site dışı yapılan çalışmalar olarak değerlendirilmektedir.

İç SEO Nedir? Nasıl Yapılır? (On-Page SEO)

Arama motorları, web sitelerine belirlenen kurallar dahilinde, kalite puanları vermektedir. Bu kalite puanları, sitemizin genelinde kullandığımız metin ve görsel içeriklerimiz, temiz ve hızlı kod yapısı, kullanıcı dostu arayüz ve belli başlı arama motoru etiketleri ile sağlanmaktadır. Aşağıda iç SEO konularını alt başlıkları ile inceleyelim.

Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu

Site içeriğimizde kullandığımız metinler, özgün ve okuyuculara keyif veren bir akışta olması en önemli konular arasındadır. Sitemiz için hazırladığımız yazılarımız ne kadar kaliteli ve doğal olursa, o kadar kişi içeriklerimizi okuyacak ve sayfamızda zaman geçirecektir. İçeriklerimizde kullandığımız görsellerimizde en az metin içeriklerimiz kadar önem teşkil etmektedir. Sitemizde kullandığımız görsellerimiz özgün ve kaliteli olması hem sitemizin kalite puanını yükseltecek, hemde ziyaretçilerimizin gözünde özgün bir izlenim bırakacaktır. Görsel optimizasyonu hakkında detaylı teknikler için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı

İnternet kullanıcılarının çoğu yavaş açılan bir internet sitesini hızlı bir şekilde terk etmektedir. Hızlı bir şekilde kullanıcıların sitenizi terk etmesi, site kalite puanınızı ciddi oranda düşürmektedir. Site hızlandırma teknikleri için blog sayfamızı takip edebilirsiniz. Bunun yanında, arama motoru botları sitemizi tararken karmaşık ve gereksiz bir kod yapısı yerine temiz ve rahat taranabilir bir kod yapısı ile karşılaşmak isterler.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Google’da yükselmenin belki de en önemli yapı taşlarından olan, kullanıcı deneyimini biraz değerlendirmeye alalım. İnternet projelerinde, ziyaretçiyi yanıltan yönlendirmeler, akılda kalmayan ve uzun URL yapıları ve kalitesiz tasarımlar gibi konular, kullanıcı odaklı olmamanın yanında, botların da dikkatini çekerek kalitemizi düşürmektedir. SEO’nun aslında asıl amacı, kullanıcılara kaliteli ve yararlı bilgiler sunabilmektir. Unutmamak gerekir ki kullanıcı dostu bir web sitesi aynı zamanda arama motoru dostudur.

Arama Motoru Etiketleri

Site içi optimizasyon kunuları arasında yer verdiğimiz, arama motoru etiketleri, sitemizin botlar tarafından iyi algılanmasını ve arama sonuçlarında doğru indekslemesini sağlayan parametrelerdir. Meta etiketleri olarak da bilinen bu maddemiz içeriğinde; sayfa başlık ve açıklamalarımız, sayfa dil etiketleri ve sitemizi botlara tanıtan tüm etiketler yer almaktadır. Bu etiketleri kullanırken, mutlaka profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Yapılacak hatalı etiketlemeler, sitelerin yanlış algılanmasını ve hatta indeks kayıplarına yol açmaktadır. Hatalara düşmeden meta etiketlerinizi düzenlemek için blog sayfamızda yer verdiğimiz meta etiketleri ve açıklamaları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dış SEO Çalışması Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir? (Off-Page SEO)

Dış SEO çalışması, isminden de anlaşılacağı üzere site dışındaki yapılan tüm çalışmaları içermektedir. İnternet projelerinin, popülaritesini arttırmak, bilinirliğini ve konuşulurluğunu arttırmak olarak düşünebiliriz. Çalışmalarda en büyük hataların yapıldığı ve sitelerin Google’dan silinmesine kadar giden yolun en büyük nedenleri arasında, hatalı yapılan site dışı çalışmaları gösterebiliriz. Bu çalışmalara, bir başka değişle “backlink” ismi de verilmektedir. Öncelikle, backlink nedir? Bu soruyu alt başlığımızda inceleyelim.

Backlink Nedir?

Bir web sitesinin, bir başka web sitesine referans olarak link vermesine backlink denilmektedir. Bu durumu şu şekilde düşünebiliriz; Google tarafından güvenli ve popüler olan bir web sitesi, kendi sitesinde sizi öneriyor ve kullanıcılarına tavsiye ediyorsa, Google doğru orantılı olarak sizin sitenize de güven duymuş olacaktır. Böylelikle bir popülerlik sağlayarak sitemize hem trafik hemde bilinirlik sağlanmış olacaktır. Son Google güncellemeleri ile birlikte, backlink konusu çok daha hassas davranılması gereken konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yapıyı manipüle eden bazı web siteleri, Google tarafından tespit edilerek, arama kelimelerinde filtreye düşebilmektedirler. Bu nedenle doğal olmayan ve ödemeli alınan backlinkler, projeler için tehlike arz etmektedir.

Doğal Backlink Nasıl Olmalıdır?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. İyi bir içerik sunmanız durumunda, site ziyaretçileriniz sizden edindiği bilgileri rahatlıkla bir başkalarına referans vermek isteyeceklerdir. Bu durumda sizde doğal bir link kazanmış olacaksınız. Aslında yapılan en büyük ve kritik hata burada başlıyor. SEO ile ilgili kişiler, tüm çalışmaları link almaktan ibaret olarak görmeleri nedeniyle, yoğun ve kalitesiz haber sitelerinden alınan ücretli bağlantılar ile yükselmeyi bekliyorlar. Kısa süre içerisinde bu manipüle ortaya çıktığında ise arama sonuçlarından silinmiş oluyorlar. Bu tarz doğal yollardan alınmayan ve ücretli alınan bağlantılar yerine, kaliteli ve güncel içerikler hazırlayarak, doğal yollardan link kazanılmalıdır. Doğal backlink kazanma yöntemleri isimli blog yazımızı inceleyerek, link kazanma ipucularını öğrenebilir ve çalışmalarınıza yön verebilirsiniz.

Peki Nereden Başlamalıyım?

Yazımızda tüm hatları ile SEO Nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Tabi ki ne kadar derinlemesine de anlatsak, bu bir danışmanlık hizmetidir. Her web sitesinin, her projenin kendine has yapısı olması nedeniyle, projeye özel çalışma yapılması önemlidir. İyi bir uzman, projeyi tabi tutacağı analizler neticesinde, doğru bir çalışma planı oluşturarak, işlemlerine başlamalıdır. Seocu.com olarak, danışmanlığını yaptığımız tüm projeleri, doğru ve güncel bilgiler ışığında analiz ederek, gerekli uygun çalışmayı sağlamaktayız. Nasıl olacak? Nasıl yapacağız? Gibi soruları aklınızda büyütmeden, gelin size uygun stratejilerimiz ile destek olalım.

(Bugün 1, Toplam 220 ziyaretçi)

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir